onsdag 25 mars 2009

Newroz – kurdisk högtid och nationaldag

Den 21 mars 2009 firades det kurdiska nyåret, Newroz runtom i världen. I Kurdistans huvudstad, Amed (Diyarbekir) hade över 1 miljon människor samlats för att fira högtiden. Många kurder från västvärlden, däribland Sverige hade tagit tillfälle i akt och firade nyåret tillsammans med huvudstadsinvånarna. (se fler bilder på rojev.se).

Även kurder här i Sverige hade på olika håll, endera familjära middagsfiranden andra genom festliga arrangemang slutit sig samman för att fira det kurdiska nyåret. I Stockholm hade uppemot 6 000 människor, både kurder och icke-kurder(svenskar) samlats i Solna hallen för att fira med live uppträdanden, poesi, tal, dans, mat, och mycket mer. (se bilder nedan).

För kurderna är Newroz inte bara ett nyårsfirande utan också en nationaldag. Enligt historien som ägde rum den 21 mars 612 f Kr gjorde det kurdiska folket under ledning av smeden Kawa uppror mot förtrycket och tyrannen Dehak. I och med folkets seger kom 21 mars symbolisera början på något nytt och frihet för folket. En högtid som i dessa dagar har en essentiell innebörd då kurderna är förtryckta och lever under våld, förnekelse och assimilering. Att fira Newroz är också betydelsefullt eftersom högtiden vidmakthåller gemenskapen och skapar enighet hos det kurdiska folket.

I korta ordalag kan sägas att historien innebär att det alltid finns ett slut på förtryck och tyranni, för så länge det finns ett hopp, en kamp, och en röst kommer friheten i slutändan segra.

Länge leve Newroz! Newroz piroz be!








2 kommentarer:

Anonym sa...

Grymma bilder, tack Jinen Azad;)

Anonym sa...

Hej!
Mitt namn är Lisa och jag gör ett arbete i skolan om kurdernas situation i Kurdistan och Turkiet. Det är ett ganksa omfattande projekt som tar upp både kurdernas historia, olika händelser, inbördeskriget, vad det finns för olika sidor av konflikten & hur det ses av övriga världen idag och framtiden. Jag råkade slinka in här nästan av ett misstag, men hittade massor av värdefull information och berättelser! Jag undrar om det möjligtvis finns någon som man kan få intervjua/prata med? En telefonintervju skulle fungera bra. Du/ni når mig på lisaa_tholen@hotmail.com. Tacksam för svar. /Lisa