onsdag 27 maj 2009

Stöd kampanjen för att fria Leyla Zana

En välkänd kurdisk politiker och människorättskämpe, Leyla Zana blev återigen dömd till 10 års fängelse (mars 2009) i Istanbul för att hon enligt Turkiet yttrat sig pro-kurdiskt och värnat om demokrati, frihet och rättvisa. På många håll har det visats ett stort missnöje mot denna dom inte minst från det kurdiska folket. (Läs även nedan EU-ledamoten Erik Meijers förfrågan [E-6800/08] till Europarådet angående Leyla Zanas fängelsestraff).

Leyla Zana var den första kurdiska kvinnan som vann en plats i det turkiska parlamentet 1991. När hon avlade parlaments ed på kurdiska ledde det till ett omedelbart gripande och ett efterföljande 15 års fängelse. Turkiet ansåg att hennes uttalanden på det kurdiska språket stred mot den turkiska lagstiftningen och skapade oenighet i Turkiet.

Efter stora internationella påtryckningar släpptes Leyla Zana efter att ha avtjänat 10 år i fängelse. Trots att hon blev utsatt av 10 års psykiskt och fysiskt våld samt allt vad ett turkiskt fängelse innebär(läs här) vågade hon återigen tala om demokrati, frihet och rättvisa. Hon är en politiker som å det kurdiska folkets vägnar talar om en fredlig lösning på den kurdiska frågan i Turkiet.

På en kongress i EU parlamentet förklarade Leyla Zana att denna ytterligare fängelsedom på 10 år innebär en kränkning mot tankefriheten och utgör ett hot mot den kurdiska befolkningen i Turkiet. Domen är enligt henne ännu ett sätt för Turkiet att förtrycka, tysta ner och bestraffa kurder. Den mentaliteten som råder i landet är att problem hanteras och löses på odemokratiska och repressiva medel, men Leyla Zana menar att detta inte hindrar det kurdiska folket för att kämpa för sina mänskliga rättigheter.

I och med denna dom har en kampanj utlysts för att fria Leyla Zana. Kampanjen har startats av ett stort antal rättighetsaktivister, bland annat Eren Keskin(advokat), Raqip Zarakolu (författare), Hurriyet Sener(journalist) och Inci Hekimoglu(journalist).

Stöd kampanjen genom att signera här: http://leyla-zana.blogspot.com/


Erik Mejiers skriftliga fråga till Europarådet(E-6800/08):
Angående: Den turkisk‑kurdiska politikern Leyla Zana har åter dömts till ett långvarigt fängelsestraff för att hon förespråkar fred och jämlikhet för det kurdiska språket

1. Kommer rådet ihåg att den turkiska parlamentsledamoten Leyla Zana, som valdes 1991, tillsammans med tre andra parlamentsledamöter avsattes i december 1994 på grund av att de använde det kurdiska språket i parlamentet och att hon därefter dömdes till 15 års fängelse och frigavs efter 10 år, vilket delvis skedde tack vare att Amnesty International erkände henne som samvetsfånge 1994, att Europaparlamentet tilldelade henne Sacharovpriset 1995, tack vare ett uttalande av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna 2001 och inledandet av förberedelserna för Turkiets EU-medlemskap?

2. Känner rådet till att Leyla Zana på nytt dömdes till 10 års fängelse den 4 december 2008, anklagad för att hon genom sina uttalanden om att få ett slut på våldet i sydöstra Turkiet och erkänna det kurdiska språket som ett jämlikt myndighets- och undervisningsspråk, som Atatürk utlovade 1920, ska ha agerat ”som om hon var medlem i en terroristorganisation”?

3. Stämmer det att denna dom inte grundas på konkreta gärningar, utan på politiska uttalanden som gjorts i nio tal under perioden juli 2007–mars 2008, och att hon nu på grundval av artikel 53/1 i den turkiska strafflagen fråntas sin aktiva och passiva rösträtt?

4. Är rådet berett, inbegripet inom ramen för diskussionerna om Turkiets framtida EU-medlemskap, men också på grundval av en strävan att främja den demokratiska rättsstaten i grannstaterna, att meddela de turkiska myndigheterna att det är oacceptabelt att en person döms till ett fängelse på grund av sina politiska åsikter och fråntas sin rösträtt samt att lagstiftningen följaktligen måste anpassas, så att detta inte kan hända igen?

5. Är man beredd att uppmana de turkiska myndigheterna att straffet inte ska verkställas och begära att Zana, om hon så önskar, ska kunna fullgöra sin föresats att ställa upp som kandidat i valet till kommunfullmäktige i Elih (Batman) i mars 2009? Om så inte är fallet, varför inte?

6. Är man beredd att låta företrädare för EU närvara vid ett eventuellt överklagande av det domslut som nyligen avkunnades mot Leyla Zana, i syfte att se till att rättgången genomförs enligt allmänna accepterade regler för god rättskipning? Om så inte är fallet, varför inte?



EUROPARÅDETS SVAR (E-6800/08 , E-6984/08):
Rådet är medvetet om det ärende som de ärade parlamentsledamöterna tar upp. Enligt uppgifter till rådet har Leyla Zana överklagat domen.

Rådet vill försäkra de ärade parlamentsledamöterna om att Europeiska unionens allmänna ståndpunkt när det gäller respekten för och åtagandet att följa de grundläggande principerna om demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet är mycket tydlig. I egenskap av kandidatstat till EU måste Turkiet uppfylla Köpenhamnskriterierna, inbegripet stabila institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter. Dessa frågor behandlas också mer ingående i de prioriteringar som fastställts i anslutningspartnerskapet och som Turkiet måste ta itu med.

Dessutom förväntar sig EU, i enlighet med den förhandlingsram som antogs av rådet i oktober 2005, att Turkiet fortsätter reformprocessen och arbetar med att ytterligare förbättra respekten för principerna om frihet, demokrati, rättsstaten samt respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. EU förväntar sig också att Turkiet konsoliderar och breddar lagstiftningen och genomförandeåtgärderna, särskilt när det gäller de bestämmelser som bland annat avser yttrandefrihet, religionsfrihet och minoriteters rättigheter. I sina slutsatser av den 8 december 2008 noterade rådet sin besvikelse över de ”begränsade framsteg” som Turkiet gjort i fråga om politiska reformer och uppgav att Turkiet fortfarande måste göra ”stora insatser” för att stärka bland annat yttrandefriheten samt säkerställa respekten för och skyddet av minoriteter och stärka kulturella rättigheter.

De ärade parlamentsledamöterna kan vara förvissade om att en nära övervakning och utvärdering av framstegen på platsen, inbegripet utvecklingen i särskilda fall som Leyla Zanas, kommer att fortsätta i enlighet med förhandlingsramen och anslutningspartnerskapet. Dessa framsteg kommer att ligga till grund för förhandlingarnas fortskridande. Frågan om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter kommer även fortsättningsvis att tas upp av EU på alla lämpliga nivåer, inbegripet associeringsrådet och mötena i den politiska dialogen.

1 kommentar:

leyla fan-s sa...

hej!

undrar om ni har låten "sher shera leyla jine" med shehribana kurdi?