lördag 24 januari 2009

EUTCCs 5:e konferens i Bryssel - Turkiet och Kurderna

Femte internationella konferensen i EU - TURKIET OCH KURDERNA. Dags för förändring i Turkiet!

Den 28-29 januari 2009 kommer konferensen att äga rum i Bryssel vid Europa parlamentet. Sedan 2004 har EUTCC (EU Turkey Civic Commission) årligen haft konferenser i Europa parlamentet gällande Turkiets medlemskap i EU. En av dess viktigaste uppgifter är att hålla uppsikt över att Turkiet följer EU:s anslutningskriterier.

EUTCC vill i detta engagemang vara en bidragande faktor till utvecklingen av ett turkiskt medlemskap, detta genom att sprida korrekt och objektiv information samt att framställa såväl framsteg som brister av Turkiet. I och med dessa konferenser vill EUTCC även bidra till en demokratisk, fredlig och varaktig lösning på den kurdiska frågan. Man anser att detta endast kan uppnås via dialog mellan de berörda parterna, där även EU har en viktig roll. Det krävs dessutom inte enbart förändringar i lagstiftningen utan förändringar vad gäller ideologi och mentalitet på alla nivåer i det turkiska samhället.

Att den turkiska staten ser den kurdiska kulturen och språket som ett hot på dess egna existens är något som måste åsidosättas och sättas ur spel, istället måste Turkiet bli en stat som erkänner olikheter och ser kulturell mångfald och frihet som positiva och nödvändiga inslag i en sann demokrati.

Under dessa fem år har det endast skett knappa reformer vad det gäller situationen för kurderna i Turkiet. Årets konferens samlar internationellt erkända talare från olika delar av världen som tillsammans med EUTCC kommer närvara, bland annat kommer ärkebiskopen emeritus Desmond Tutu, Dr Shirin Ebadi, Bianca Jagger, Noam Chomsky, Yasar Kemal och Leyla Zana att på olika sätt uttrycka sina begär och ståndpunkter för att nå verkliga förändringar i Turkiet. (läs _här_ om Turkiets 10 års fängelsedom på EU-pristagaren Leyla Zana). Denna 5: e internationella konferens är dedicerad till nobelpristagaren och författaren Harold Pinter som har varit en stor protektor av EUTCCs tidigare konferenser samt även varit en kär vän till kurderna. EUTCC vill i och med detta dedicerande hedra minnet av Harold Pinter, som dog den 24 december 2008 i London. Man uttrycker bortgången av Harold Pinter som en stor förlust och menar att hans värdefulla arbete för kurderna kommer att leva för evigt.

För att få närmare information om konferensen kontakta:
EUTCCs Ordförande: Kariane Westrheim e-mail: kariane.westrheim@iuh.uib.no
Menneskerettighetenes plass 15007 Bergen, Norway
Telephone: +47 976 42 088
http://www.eutcc.org/

Inga kommentarer: