torsdag 30 oktober 2008

Amnesty sätter krav på Turkiet

Jinên Azad har varit i kontakt med Amnesty som nu har uppmärksammat situationen i norra Kurdistan och Turkiet. Huvudrubriken är enligt följande: "En död och flera skadade efter demonstrationer". Amnesty kräver att det sker en utredning i den turkiska polisens våldsagerande gentemot demonstranterna samt en utredning vad avser 14årige Ahmet Özkans död.

Enligt uppgifter som Amnesty lyckats ta fram vårdas för närvarande 62 personer på sjukhus för allvarliga skador och över 200 personer, varav minst ett barn, sitter häktade. Amnesty menar att polis och rättsmyndighet i Turkiet inte får missbruka sin befogenhet och därmed att ett övervåld inte är tillåtet. Turkiet måste fullfölja en handlingsplan med beaktande av dem internationella normerna. Amnesty uppmanar Turkiet att respektera det absoluta förbudet mot tortyr och annan våldshandling.

Vi på Jinên Azads redaktion är glada över att Amnesty International tagit vårt brev på allvar och vidtagit påtryckningsåtgärder för att göra Turkiet medvetna om att nyheten om händelserna i norra Kurdistan och Turkiet oss inte undgås och att vi i västvärlden inte tänker låta detta accepteras.

Inga kommentarer: