onsdag 22 oktober 2008

Kurdiska Rådet om språkkampanjen

Kurdiska Rådet vädjar i ett brev till svenska institutioner och myndigheter att höja rösten för frihet och stödja det kurdiska folket i deras kampanj om kurdiska språket. Dem menar att kurdiska folket likt andra nationer och folkslag är innehavare av ett språk. Men inte vilket språk som helst utan ett språk som ständigt genomgår hinder och motstånd för sin överlevnad. Kurdiska Rådet skriver vidare i brevet att hotet mot det kurdiska språket är indirekt ett hot mot det kurdiska folkets existens. Ett hot som bedrivs genom en assimilation och förintelsepolitik av de länder som ockuperat Kurdistan. Kurdiska Rådet menar att denna politik går ut på att utplåna alla symboler som är grundpelare för den nationella identiteten hos kurder, en politik som bedrivs systematiskt.

Kurdiska Rådet anför vidare att undervisning och bruket av modersmål är en mänsklig rättighet. Att förbjuda ett språk innebär ett folkmord skriver dem. Detta folkmord pågår och utövas dagligen gentemot det kurdiska folket. Barn och vuxna kurder får varken prata eller undervisa offentligt på sitt eget språk i skolor eller inom statliga myndigheter i Turkiet. Med detta anförande vädjar Kurdiska Rådet att demokratiska länder och intellektuella i Europa och i Sverige skall stödja kurdiska barnens kamp om undervisning på sitt modersmål.

Avslutningsvis understryker Kurdiska Rådet att modersmålsundervisning är en mänsklig rättighet som även bör gälla kurdiska barn, en rättighet som inte ens har fått skådas.

Tack Kurdiska Rådet!

Inga kommentarer: