lördag 21 februari 2009

Brutalt sexuellt våld i turkiska fängelser

I en tidigare artikel redogjorde vi om tortyren och brutaliteten i turkiska fängelser. (Läs här: Sanningen bakom ett turkiskt fängelse).

Dokumentären “Turkey’s hidden shame” av advokat och människorättsaktivisten Eren Keskin framställer förekomsten av tortyr och våldtäkt på kvinnor i turkiska fängelser. Keskin har själv avverkat turkiskt fängelsestraff och har alltsen dess kämpat för kvinnornas utsatthet. Hon har oavbrutet i sitt arbete blivit dödshotad, misshandlad och frihetsberövad av turkisk polis och millitär. Men detta har inte fått henne att rygga tillbaka utan gör enligt henne själv säker och beslutsam i arbetet hon utför.

Under sin fängelsetid ansågs hon vara en samvetsfånge av Amnesty International vilka har i och med Keskins arbete fått bättre kännedom om kvinnornas, i synnerhet kurdiska kvinnor, situation i turkiska fängelser.

Vid en konferens i Tyskland (Köln 2002) poängterade Keskin starkt det sexuella våldet gentemot kvinnor. I Turkiet mottogs dessa uppgifter med avsky, många turkiska journalister skrev kränkande tillmälen och hotade om brottsliga gärningar i tidningar, bland annat skrevs följande: "Jag tycker att Eren Keskin förtjänar lite misshandel när hon kommer tillbaka".
Dokumentären vittnar om grymheter och illdåd som sker bakom turkiska fängelsemurar;

Turkey's Hidden Shame - 10 Feb 09 - Part 1

Turkey's Hidden Shame - 10 Feb 09 - Part 2

Inga kommentarer: