torsdag 23 oktober 2008

14åring dödsskjuten av turkisk polis

Ett barn i 14 års åldern, Ahmet Özkan, blev dödsskjuten av turkisk polis under en demonstration i turkiska delen av Kurdistan. Turkiet, ett land som har planer på att inträda i den Européska Unionen men som varken uppfyller Köpenhamnsfördraget eller FNs deklaration om mänskliga fri och rättigheter.

I Köpenhamnsfördraget, kriterium ett, stadgas att ett medlemsland skall vara bärare av stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och minoritetsskydd. Dessa uppfylls inte av Turkiet!

Förespråkar EU och demokratiska nationer denna agenda som Turkiet spelar? Skall ett barn i 14 årsåldern på grund av sin protest i folkmassan tvingas bli blodigt dödskjuten på det mest brutala och barbariska vis? Är detta något godtagbart i ett demokratiskt samhälle? Får ens något liknande inträffa?

Skall ett 14 årigt barn inte få protestera mot Turkiets fysiska tortyr av kurdisk folkledare och förtrycket gentemot det kurdiska folket? Skall demokratiska länder tillåta och passivt understödja slag, förolämpningar, hot, förföljelse, isoleringscell, ögonbindel, nakenhet, tortyr, tvång och sexuella trakasserier? Listan kan göras lång, allt för lång men frågan är hur länge till det kurdiska folket skall behöva motstå och utstå alla dessa former av trakasserier och förtryck?

Ahmet Özkans liv togs ifrån honom i hans strävan efter frihet.
Vila i frid!


Inga kommentarer: