torsdag 13 november 2008

Batman har inte alltid haft samma namn

När Turkiet bilades 1923 och kurderna i norra Kurdistan fråntogs marken inleddes ett förtryck gentemot kurderna och en förnekelse av deras identitet och historia. Kurderna har sedan dess inte haft några rättigheter utan endast skyldigheter. I denna politik är taktiken att totalt förbjuda allt som är förknippat med kurder, man bytte därför ut allt kurdiskt till det turkiskt motsvarande och detta gällde även namnen på de kurdiska städerna. Staden "Batman" hette på sin tid Elih men namnet byttes självklart ut till följd av denna förnekelsepolitik, vilket mottogs med stor illvilja, och fortfarande är kurderna i staden väldigt obekväma med detta namnbyte. Tvångsföranden är inget som hindrar denna stat, tvärtom njuter de av att utnyttja och förstöra, kurdiska folket har som bekant i princip inget att säga till om.

I och med Batman-filmens varumärkesskydd skapar detta stor problematik för stadsbefolkningen att använda stadens namn vid affärverksamhet. Det är därför värt att påpeka att denna problematik aldrig hade existerat idag om Turkiet hade avhållit sig från den förnekelsepolitik som man har strävat efter allt sedan 1923.

Turkiet bör således stämmas för den kränkning och de svårigheter som namnbytet har fört med sig för det kurdiska folket!
____________

Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article3753060.ab

Inga kommentarer: