torsdag 13 november 2008

Kurdisk skola etablerad i Schweiz

Jinên Azad har belyst vikten av det kurdiska språket i sin tidigare artikel ”Nej till Turkiets munkavel på det kurdiska språket”. I artiklen framhävde vi att språket är en av de viktigaste grundstenarna i fråga om identitet. Vår önskan är och förblir att föra fram det kurdiska språket i ljuset.

För första gången i historien har en kurdisk skola etablerats i världen utanför Kurdistans gränser. Vi på Jinên Azad är glada att berätta för våra läsare om denna historiska händelse som har ägt rum i staden Zürich i Schweiz. Såväl familjer som elever samlades vid Kurdiska Kultur- och Integrationsföreningen för att tillsammans fira invigningen av skolan. Det spelades kurdisk musik, delades ut böcker, pennor och annan skolutrustning för barnen. När samtliga hade fikat färdigt fick barnen också sin första undervisning.

I nättidningen Netkurd återfinns artikeln "Li Zurichê Dibistana Kurdî hat vekirin" (I Zürich öppnades kurdisk skola) där läraren Hesen Huseyîn Denîz uppmanar kurder runt om i världen till rätt inställning och menar att det är viktigt att vara måna om den kurdiska kampen, identiteten och språket som utgör starka grunder i motståndet av ockupant-staternas diverse förintelse målsättningar. Kurdiska kampen, martyrer och identiten har en stark bundenhet till det utsatta språket. För att kunna försvara sina nationella intressen måste man värna om språket ty det är grunden till ett folks existens.

Deniz berättar vidare om den historiska aspekten på det kurdiska språket och förklarar de hinder och förbud som språket har fått uthärda. Trots detta har språket lyckats leva kvar, detta tack vare kurdernas kamp och hoppet om ett liv utan dess förnekelse. Deniz tydliggör detta genom att förklara att kurderna i alla tider hållit starkt på sången, poesin, och sagoberättandet. Vilket han tror vara den stora anledningen till varför språket är så väl bevarat idag. Han punkterar väl att det kurdiska folket måste inta en försvarsställning mot förtrycket och ge språket den ära den är värd. Målsättningen är att även kurdiska språket likt andra språk får användningsområden i undervisning, inom politiska, sociala och ekonomiska forum hos det kurdiska folket. Det är därför viktigt att varje kurd gör sitt hem till en kurdisk ”skola”.

Det är viktigt att påpeka att det var just på Kurdistans landsområden som världscivilisationen tog till forma där de första bosättningarna, kulturen och uppoffringen för språket inleddes. Av denna anledning är det än viktigare att vi värnar om världshistoriska beting.

Med anledning av denna etablering och invigning av en kurdisk skola vill vi på Jinên Azad framföra vår önskan till det kurdiska folket om att aldrig glömma eller ge upp hoppet om språket. Det finns ett svenskt ordspråket som lyder ”hoppet är det sista som överger en människa” vilket vi anser passar in i detta sammanhang.

Vi hoppas att skolan i Schweiz, som är belägen utanför Kurdistans gränser, kan ge det kurdiska språket en ny vändning och bana väg för utveckling samt förbli ett gott föredöme för kurder runtom i världen. Därför tackar vi på Jinên Azad, Schweiz som möjliggör denna etablering för det kurdiska folket. Tack!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var inte Netkurd utan Azadiya Welat som var på plats. Netkurd har tagit nyheten av Azadiya Welat.

Rätt skall vara rätt.=)

Jinên Azad sa...

Tack för påpekandet, det uppskattar vi! Men skulle du isåfall kunna länka till nyheten på Azadiya Welat?

silavên germ,